Wanneer begint een adventskalender?

Op welke dag begint een adventskalender? De adventskalender is een van de meest geliefde -en geweldige- tradities tijdens de feestdagen. Open elke dag een vakje en tel samen af naar kerst. Laat je elke dag weer verrassen door een geweldig cadeautje. Maar wanneer begint de adventskalender eigenlijk? Laten we duiken in de oorsprong en tradities van de adventskalender, zodat je precies weet wanneer je het aftellen naar Kerstmis kunt beginnen.

Wanneer begint een adventskalender?

Traditiegetrouw heeft een adventskalender 24 vakjes en telt vanaf 1 december af naar kerst. Toch zijn er tegenwoordig ook adventskalenders met 12 of zelfs 25 vakjes. Hoe zit dit precies? Daarvoor duiken we eerst terug in de tijd.

De oorsprong van de adventskalender

De adventskalender vindt zijn oorsprong in een Duitse traditie die is ontstaan in de 19e eeuw. Oorspronkelijk werd het gebruikt om kinderen te helpen de dagen tot Kerstmis te tellen en zich voor te bereiden op de geboorte van Jezus. De traditionele adventskalender bestond uit 24 afbeeldingen die elke dag werden onthuld.

Het begin van het adventsseizoen

Het officiële adventsseizoen begint op de zondag die het dichtst bij 30 november valt. Deze datum varieert elk jaar, omdat de datum van Kerstmis vaststaat (25 december), maar de dag van de week waarop Kerstmis valt, verschuift. Dit betekent dat het begin van het adventsseizoen kan variëren tussen 27 november en 3 december.

Wanneer begint de adventskalender?

De meeste adventskalenders starten op 1 december. Dit betekent dat je op 1 december het eerste vakje of de eerste lade van je adventskalender mag openen. Elke dag tot en met 24 december open je een nieuw vakje of lade en ontdek je een kleine verrassing. Deze verrassingen kunnen variëren van chocolaatjes en snoepjes tot kleine cadeautjes, afhankelijk van het type adventskalender.

Speciale extra lange adventskalenders

Er zijn ook speciale adventskalenders die een langer aftelseizoen bieden. Sommige beginnen op 24 november al, waardoor je een extra week hebt om van de spanning van de feestdagen te genieten. Deze vroege adventskalenders zijn ideaal voor degenen die geen genoeg kunnen krijgen van de feestelijke sfeer.

Waarom is de Adventstijd zo belangrijk?

De adventstijd is een tijd van voorbereiding en verwachting voor Kerstmis. Het symboliseert de komst van Jezus Christus en herinnert ons aan de ware betekenis van Kerstmis. Terwijl de commerciële wereld de nadruk legt op cadeaus en festiviteiten, herinnert de adventstijd ons eraan om in alle drukte ook te reflecteren en ons voor te bereiden op het vieren van de geboorte van Jezus.

De adventskalender begint dus meestal op 1 december, hoewel sommige speciale adventskalenders op 24 november kunnen beginnen. Het is een geweldige manier om de feestelijke geest op te wekken en af te tellen naar de meest wonderlijke tijd van het jaar. Ongeacht wanneer je begint, de adventskalender maakt het aftellen naar Kerstmis extra speciaal en spannend.

Geniet van de komende adventstijd en alle vreugde die het brengt!

Adventskalender vinden? Ontdek ze per categorie:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven